وعده رئیس کل جدید بانک مرکزی برای مداخله در بازار ارز و کاهش قیمت دلار آزاد و نزدیک کردن آن به سطح ۲۸۵۰۰ تومان موجب افزایش فروشها در بازار ارز شده است. هر چند ادامه افت دلار با ارزپاشی بانک مرکزی ممکن است اما کارشناسان هشدار میدهند هر گونه ارزپاشی بدون مهار تورم و تعدیل انتظارات تورمی منجر به هدررفت منابع اسکناس بانک مرکزی خواهد شد و رشد پرشتابتر نرخ ارز در بلندمدت را مقدر خواهد کرد.
محمدرضا فرزین که دو روز پیش سکان بانک مرکزی را در دست گرفت اعلام کرده است در یک سال آینده قیمت دلار نیما به صورت دستوری ۲۸۵۰۰ تومان خواهد بود، یعنی حدود ۳۰ درصد پایینتر از نرخ کنونی دلار در بازار آزاد. دلار نیمایی در هفتههای اخیر به نزدیکی ۳۰ هزار تومان رسیده بود اما همچنان اختلاف محسوسی با دلار آزاد داشت. این اختلاف موجب میشد صادرکنندگان علاقهای به عرضه ارز حاصل از صادرات خود به قیمت ارزان نداشته باشند.
حالا رئیس کل جدید بانک مرکزی در توجیه کردن فعالان اقتصادی در خصوص آنکه صادرکننده قرار است طبق چه مکانیسمی و با چه هزینهای به عرضه دلار ۲۸۵۰۰ تومانی متمایل شود تا کنون موفق عمل نکرده است. همچنین مقام عالی بانک مرکزی در مورد این سوال که دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی چه تفاوتی با دلار ۴۲۰۰ تومانی دارد پاسخ داده است «ارز ۴۲۰۰ تومان قرار بود تمام نیازها را تامین کند، اما ارز نیمایی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به کالاهای اساسی، تجهیزات و مواد اولیه و ماشینآلات تعلق میگیرد».
پیش بینی جدید قیمت دلار
دلار از قله خود که چهارشنبه گذشته تجربه کرد، حدود ۴ هزار تومان عقبنشینی کرده است. معاملهگران تکنیکال حالا با ورود دلار به کانال ۳۹ هزار تومان، در کوتاه مدت انتظار افت تا کانال ۳۸ هزار تومان و در بلندمدت انتظار افت تا کانالهای پایینتر را دارند. البته باید منتظر ماند و دید تا سیاست رئیس جدید بانک مرکزی تا کجا پیش میرود و چقدر عملی میشود.
دقیقا مشخص نیست کدام کالاها در دسته مدنظر قرار میگیرند اما محدودتر بودن دامنه تخصیص ارز، نگرانی بسیاری از کارشناسان در خصوص تکرار تجربه تلخ ارز ترجیحی را برطرف نمیکند و انتظار میرود اجرای این سیاست، آن هم برای مدت یک سال، هزینه مالی سنگینی بر دوش دولت بگذارد.
تبادل نظر